Skúsení investori investujú počas krízy najviac. Prečo?

6. júna 2024

V čase ekonomickej neistoty a trhových turbulencií je prirodzené, že mnohí investori pociťujú obavy a snažia sa minimalizovať riziko. Napriek tomu existuje skupina skúsených investorov, ktorí počas krízy často zvyšujú svoje investície. Prečo to robia? Čo ich vedie k tomu, aby konali opačne než väčšina?

Historické perspektívy a ponaučenia

Skúsení investori chápu, že finančné trhy sú cyklické. V minulosti sme videli viaceré ekonomické krízy, ktoré priniesli výrazné poklesy trhov, ale tiež následné zotavenia. Tí, ktorí mali odvahu investovať počas kríz, boli často odmenení, keď sa trhy opäť vzchopili. Napríklad, investori, ktorí nakúpili akcie počas finančnej krízy v rokoch 2008-2009, zaznamenali „obrovské“ zisky, keď sa trhy v nasledujúcich rokoch zotavili.

Princíp „nakupovať lacno“

Jednou z hlavných stratégií skúsených investorov je „nakupovať lacno“. Počas krízy ceny akcií a iných aktív často klesajú na výrazne nižšie úrovne ako ich skutočná hodnota. Tým, že nakupujú počas týchto období, investori využívajú príležitosť získať kvalitné aktíva za zlomok ich normálnej ceny.

PRÍKLAD: Akcie veľkých spoločností, ktoré sú dočasne zasiahnuté krízou, ale majú silné základy a dlhodobé perspektívy rastu, môžu byť výbornou investíciou.

Diverzifikácia a rizikové stratégie

Skúsení investori tiež vedia, ako efektívne diverzifikovať svoje portfólio, aby minimalizovali riziko. Investovanie počas krízy neznamená staviť všetko na jednu kartu. Namiesto toho rozkladajú svoje investície medzi rôzne triedy aktív a sektory, čím znižujú celkové riziko. Napríklad, môžu investovať do kombinácie akcií, dlhopisov, nehnuteľností a alternatívnych aktív, ako sú komodity alebo kryptomeny. Táto diverzifikácia im umožňuje využiť príležitosti v rôznych oblastiach, ktoré môžu reagovať na krízu odlišne.

Trpezlivosť a dlhodobý horizont

Ďalším kľúčovým faktorom je trpezlivosť. Skúsení investori majú dlhodobý investičný horizont a sú ochotní počkať, kým sa ich investície zotavia. Nepodliehajú panike pri krátkodobých poklesoch, ale sú presvedčení o dlhodobej hodnote svojich investícií.

PRÍKLAD: Počas technologickej bubliny na prelome tisícročí mnohí investori stratili trpezlivosť a predali svoje akcie za nízke ceny. Tí, ktorí zostali zainvestovaní a zároveň dokupovali do svojho portfólia, však nakoniec zaznamenali značné zisky, keď sa trh zotavil.

Psychologická výhoda skúsenosti

Skúsení investori majú aj psychologickú výhodu. Vedia, že kríza je príležitosť, nie hrozba. Majú skúsenosti a vedomosti, ktoré im umožňujú robiť informované rozhodnutia a vyhýbať sa emocionálnym reakciám. Rozumejú tomu, že trhy sú ovplyvnené emóciami a že panické predaje často vedú k zbytočným stratám.

PRÍKLAD: Keď trhy klesajú, skúsení investori vidia príležitosť, zatiaľ čo menej skúsení investori často predávajú v strachu.

Prístup k informáciám a analýzam

Skúsení investori majú prístup k pokročilým informáciám a analytickým nástrojom. Môžu využiť detailné finančné analýzy, trhové prognózy a odborné poradenstvo, aby identifikovali najlepšie investičné príležitosti počas krízy.

PRÍKLAD: Použitie technickej analýzy na identifikáciu bodov, kde sa trh môže otočiť, alebo fundamentálna analýza na zistenie, ktoré spoločnosti sú podhodnotené.

Využitie finančných nástrojov a stratégií

Skúsení investori tiež vedia, ako využívať rôzne finančné nástroje a stratégie, aby maximalizovali svoje výnosy. Môžu používať opcie na ochranu svojich investícií alebo pákové produkty na zvýšenie potenciálnych výnosov. Tieto nástroje im umožňujú získať výhodu aj v nestabilných trhových podmienkach.

Prečo skúsení investori investujú v čase krízy?

Historicky všetky krízy ovplyvnili akciové trhy. Je pravdou, že straty počas krízy môžu predstavovať niekoľko desiatok %, no ak sa pozrieme do histórie, tak každý prepad na akciových trhoch bol dočasný.

Väčšina ľudí keď vidí, že hodnota ich investície klesá, začínajú podliehať panike a predávajú svoje podiely. Správny investor pri tom ako akciové trhy klesajú nakupuje a naopak počas rastu na akciových trhoch svoje podiely drží alebo odpredáva.

Ak sa rozhodujete, či investovať alebo neinvestovať, tak faktor krízy by mal byť zanedbateľný, pretože poklesy na finančných trhoch z krátkodobého hľadiska predstavujú síce výrazné straty na vašich investičných účtoch, avšak ak sa na vašu investíciu pozrieme z dlhodobého hľadiska, tak faktor krízy je ako sme už spomínali zanedbateľný.

Nečakajte na správny moment

Ak vychádzame z reálnych historických dát za uplynulé roky, tak akékoľvek čakanie na ten „správny moment“ s investovaním je tou horšou možnosťou.

Vo všeobecnosti to znamená, že ak budete v čase vysokej volatility časovať trh na základe denných alebo týždenných zmien na trhu, tak z praktického hľadiska máte pomerne malú šancu na úspech.

V prípade ak máte k dispozícii peniaze, ktoré by ste mohli investovať už dnes, tak nemá význam čakať na to, kým sa kríza celkom skončí.

Ak už však máte svoje finančné prostriedky zainvestované je potrebné zachovať pokoj a svoje investície nepredávať. Pretože prepady na trhoch zapríčinené napríklad ekonomickými alebo geopolitickými faktormi, či faktormi podobnými koronakríze, sa dejú pravidelne a skúsení investori už vedia, že sa netreba ničoho obávať, pretože za poklesom vidia vyššie zisky v budúcnosti.

Do ktorých produktov sa oplatí investovať v čase krízy?

Pri investovaní na finančných trhoch je hlavným faktorom vhodne a precízne zvolená investičná stratégia, ktorú je potrebné dodržiavať aj v turbulentných časoch. Investície by mali byť dôkladne diverzifikované do viacerých sektorov, teda rozložené do rôznych aktív ako akcie, dlhopisy, fondy, či zlato.

Pri rozhodovaní sa do akých investičných produktov by ste chceli investovať, je potrebné si určiť cieľ a časový horizont, počas ktorého by ste chceli realizovať investície.

Možností na investovanie je pomerne veľa. Môžete si vybrať z rôznych produktov ako je napríklad riadené portfólio, investovanie do ETF fondov a otvorených podielových fondov, ale aj konzervatívnejších aktív ako sú dlhopisy a zlato.

Záver

Investovanie počas krízy vyžaduje odvahu, vedomosti a stratégiu. Skúsení investori sú schopní využiť trhové poklesy ako príležitosť na nákup kvalitných aktív za znížené ceny. Majú dlhodobý investičný horizont, diverzifikujú svoje portfóliá a využívajú pokročilé finančné nástroje a analýzy. Ich schopnosť robiť informované a racionálne rozhodnutia počas kríz im umožňuje dosahovať vysoké výnosy, keď sa trhy opäť zotavia. Preto sú počas kríz najaktívnejší a často investujú najviac.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.